Igor Luksic

Igor Lukšić: Budućnost u proizvodnji hrane

Cetinjska tvornica za preradu mesa i pršuta Interproduct prepoznala je da je budućnost u proizvodnji hrane, ne samo za potrebe domaćeg već i plasiranjem proizvoda na strana tržišta, priopćio je potpredsjednik Vlade i ministar financija Igor Lukšić. On je jučer obišao tu tvornicu u okviru posjete poduzećima koja su koristila sredstva osigurana kroz kreditnu podršku Europske investicijske banke (EIB) i Njemačke razvojne banke (KfW) za razvoj biznisa.

“Inter produkt je korisnik sredstava KFW banke, odnosno kreditne linije koju oni realiziraju preko Erste banke, za koju je Vlada osigurala garanciju i na taj način im omogućila kreditni zamah”, rekao je Lukšić novinarima.

Prema njegovim riječima, svaki uvoz iz tog mikroekonomskog ugla mogao bi biti biznis šansa ne samo za regiju, nego i za mnogo veće tržište.

“Nadamo se da će uspješna biti i realizacija ugovora za izvoz proizvoda te tvornice i na rusko tržište, na osnovu aranžmana o slobodnoj trgovini”, rekao je Lukšić.

On je naveo da razvoj ekonomije nema bez podrške poduzetništvu. “Mnogo je više projekta i poduzetnika koji ne samo da proizvode kvalitetne proizvode već i imaju mogućnosti da ih plasiraju na europsko tržište”, zaključio je.
Vlasnik Interproducta Ivan Mijušković rekao je da zahvaljujući na implementaciji europskih tehnoloških procesa i primjeni europskih standarda u smislu kontrole i sigurnosti hrane, ta tvornica danas može plasirati na tržište Europske unije svoju kompletnu proizvodnju.

“Zadržali smo tradicionalan ukus i specifikaciju Njeguškog pršuta i svih naših proizvoda što nam omogućava da budemo kreator branda ne samo u okruženju već i šire”, rekao je Mijušković.

Interprodukt je ostvario prošle godine promet od 1,3 milijun eura, a prerađeno je oko 350 tona robe.

Autor/Izvor www.seebiz.eu Vijest je prenesena s portala SEEbiz.eu koji vijesti objavljuje na izvornom jeziku
Izvor: Limun.hr – Igor Lukšić: Budućnost u proizvodnji hrane