Prebranac sa suvim mesom

Prebranac sa suvim mesom

 

 

Prebranac sa suvim mesom
Štampaj

Pasulj prebranac sa Interproduct suvim mesom

Veče pre pripreme, pasulj oprati u više voda / više puta / i ostaviti ga da prenoći preliven sa vodom, otprilike da voda pređe preko njega 3 prsta visine.

Sadržaj

  • 400 gr krupnog belog pasulja
  • 1 par Interproduct domaćih kobasica
  • 4-6 debljih snita mesnate slanine ili Interproduct dugih ili špic suvih svinjskih rebara
  • 6 većih glavica crnog luka
  • 3 kašicice aleve paprike
  • 1-2 suve ljute papričice
  • 4 veće liske suvog lorbera / lovora /
  • 10 celih zrna bibera
  • 1/4 kašicice mlevenog bibera
  • so po ukusu
  • 100 ml ulja od suncokreta ili svinjske masti

Instrukcije

  1. Veče pre pripreme, pasulj oprati u više voda / više puta / i ostaviti ga da prenoći preliven sa vodom, otprilike da voda pređe preko njega 3 prsta visine.
  2. Uzmite jednu širu šerpu, sipajte ulje i dodajte crni luk isečen na tanka rebarca. Pržite ga na tihoj vatri skoro sat vremena, treba da postane jako mek, da se prosto topi. Usput ga malo posoliti i pobiberiti.
  3. Kad stavite luk, pređite na pasulj. Odlijte vodu u kojoj je stajao preko noći, stavite ga u lonac, prelijte vodom, pa kad provri prospite prvu vodu, nalijte ga vrućom vodom, opet tri prsta visine preko pasulja. Pustite ga da se kuva 10 min, pa dodajte slaninu tj. suva rebra, butkicu ili sta vec izaberete od suvog mesa. Nemojte ga soliti, jer će suvo meso pustiti so. Ovako ce vam pasulj upiti ukus suvog mesa.
  4. Dok se kuvaju pasulj i meso, kontrolišite luk. Kad bude gotov, dodajte mu alevu papriku, i blago je upržite sa lukom, ne sme da potamni. Iskjučite ringlu i sačekajte da pasulj bude kuvan.
  5. Pasulj ne smete da prekuvate, najbolje je da ga usput probate, kad ga pregrizete mora biti spolja cvrst a unutra mekan i vodite računa da će se peći u rerni jos 15-20 minuta.
  6. Kad procenite da je pasulj skuvan, uzmite cediljku i neki sud u kome ćete zadržati čorbu u kojoj se kuvao pasulj sa mesom. Procedite i dodajte pasulj i meso u već zaprženi luk. Pažljivo promešajte i pocnite da nalivate čorbom koju ste zadržali. Protresite da se tečnost ravnomerno rasporedi po šerpi i sav pasulj ogrezne u njoj. Čorbe treba da bude otprilike 1/2 prsta preko posulja a meso može i treba da viri.
  7. A sad najbolji deo. Isecite kobasice na parčiće veličine otprilike 15cm i podavite ih izmedju zrna pasulja. Ne zaboravite lorber i zrna bibera, a ako kobasica nije ljutkasta i ljute papricice, pa sad stavite u predhodno zagrejanu rernu na 180 c, za početak poklopljeno.
  8. Posle 15 minuta otklopiti izvući meso i kobasice na povrsinu da se blago zapeku, i sada je poslednji momenat da dodate čorbu ili vrucu vodu / ako nemate više corbe /i to samo u slucaju da vam se ucini da je prebranac suv.
  9. Nikako ne sme biti suv jer ce u narednih par sati upiti jos tecnosti.

Napomene

Za ukus ovog mog prebranca veoma su važne domaće kobasice jer imaju u sebi belog luka i ljutkaste su. Zato je i jako važno iseći ih na komade da mogu da otpuste aromu i ukus. Posluživanje: Kao na slici a ako ga pre stavljanja u rernu preručite u glinenu posudu u kojoj će te ga zapeći, obavezno ga tako iznesite na sto. Zimi uz prebranac serviram salatu od kiselog kupusa prelivenog uljem i malo tucane paprike odozgore.

Preuzeli smo ovaj recept sa sajta coolinarka.com i priredili ga i probali sa Interproduct suvim mesom.

 

Izvor: http://www.coolinarika.com/

Možda će vam se svidjeti i ...


Adresa: Vučedolska 30, 81250 Cetinje, Crna Gora
Tel: +382 41 240 050
Fax: +382 41 240 051
Mob: +382 67 270 092