Sajam prehrane u Moskvi

Saopštenje: Ministarstvo poljoprivrede i Agencija Crne Gore za promociju stranih investicija (MIPA) predstavili potencijale crnogorskog štanda na sajmu prehrane u Moskvi

Rastuće interesovanje za crnogorsku hranu i investiranje u oblasti poljoprivredeSaopštenje: Ministarstvo poljoprivrede i Agencija Crne Gore za promociju stranih investicija (MIPA) predstavili potencijale crnogorskog štanda na sajmu prehrane u Moskvi.
Posjetioci sajma PRODEXPO 2014, koji je ove godine okupio više od 2.300 učesnika iz 63 zemlje, izrazili su veliko interesovanje za crnogorske proizvode predstavljene na izložbenom štandu koji su, pored Agencije Crne Gore za promociju stranih investicija (MIPA) i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, opremile i firme „Interprodukt“ sa Cetinja i „Crnagoracoop“ iz Danilovgrada. Direktor Agencije CG za promociju stranih investicija mr Miloš Jovanović kaže da su posjetioci izrazili veliko interesovanje i za mogućnost investiranja u sektor crnogorske poljoprivrede.

„Crna Gora je i kod posjetioca sajma prepoznata kao zemlja sa povoljnim investicionim ambijentom, što je bio razlog izraženog interesovanja za naš sektor poljoprivrede. U oblastima šumarstva i drvoprerade, stočarstva, organske proizvodnje i ribarstva strani investitori vide potencijalni profit. Konkretne projekte iz oblasti poljoprivrede Crne Gore mogući investitori ocijenili su privlačnim i naša su očekivanja da će to dati rezultat, odnosno da će doprinijeti povećanju stranih ulaganjima u ovaj sektor“, rekao je Jovanović.

Učešće crnogorskih proizvođača na sajmu u Moskvi vrlo je značajno, jer ih približava tržištu od 160 miliona ljudi, na kome ima mnogo prostora za plasman crnogorskih proizvoda, dodao je Jovanović.

“Kupci iz Rusije imaju povjerenja u crnogorske proizvode. Smatraju da se u ekološkoj Crnoj Gori, sa očuvanim prirodnim resursima, zemljištem, vodom i vazduhom, proizvode dobri, ukusni i kvalitetni proizvodi. Ovakve ocjene dodatno nas usmjeravaju na potrebu da jačamo organsku proizvodnju, a naše prisustvo na ovakvoj manifestaciji pokazuje da možemo da budemo konkurentni na međunarodnom tržištu”, rekla je Ljiljana Simović, rukovodilac za međunarodnu saradnju u Ministartsvu poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Dvije crnogorske kompanije iz oblasti mesne i konditorske industrije, Interprodukt i Crnagoracoop, već drugi put učestvuju na sajmu u Moskvi. Za predstavnike mesne industrije, prisustvo i kontakti sa distributerima značajni su za valorizaciju izvoznog broja na tržište Ruske carinske unije. Uz podršku Ministartsva poljoprivrede šest crnogorskih firmi dobilo je izvozne brojeve u martu 2013. godine. Jedini proizvođač konditora u našoj zemlji učešće na sajmu u Moskvi vidi kao šansu da se bolje pripremi za izvoz bez carine, nakon ratifikovanja sporazuma o slobodnoj trgovini sa Ruskom Federacijom. Međunarodni sajam prehrambenih proizvoda u Moskvi održava se od 10. do 14. februara. Tradicionalno PRODEXPO predstavlja najveći specijalizovani godišnji sajam prehrambenih proizvoda, pića i ambalaže ne samo u Rusiji, već i u cijeloj istočnoj Evropi. Osim distributera poljoprivrednih proizvoda i prehrambene industrije, koji su zaintresovani za realizaciju uvozno-izvoznih poslova, sajmu svake godine prisustvuje i veliki broj posjetilaca. Posljednjeg dana sajma organizuje se i degustacija izložbenih proizvoda, što je najbolja prilika za prezentaciju nacionalnih proizvoda.
Služba za odnose s javnošću Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Izvor: Saopštenje: Ministarstvo poljoprivrede i Agencija Crne Gore za promociju stranih investicija (MIPA) predstavili potencijale crnogorskog štanda na sajmu prehrane u Moskvi